Het opnemen van kunst in uw tuinontwerp kan heel leuk zijn en uw buitenruimtes een unieke kwaliteit geven. Of uw selecties nu flamboyant of subtiel zijn, een klein decoratief stuk of een groot werk, elk soort kunstwerk in uw tuin kan een belangrijk aandachtspunt voor bezoekers en een voortdurende bron van inspiratie voor u vormen.
Voor veel mensen kan het idee om tuinkunst te kiezen behoorlijk ontmoedigend zijn, dus haasten ze het proces of vermijden ze alles samen. Kunst is sinds de vroege beschavingen nauw verbonden met tuinontwerp en heeft vandaag nog steeds een integrale tuinontwerpfunctie. Met de juiste gemoedstoestand kunt u het perfecte kunstwerk vinden dat past bij de sfeer van uw buitenwereld, ongeacht de grootte of indeling, waar u jarenlang plezier van zult hebben.
De keuze aan tuinkunst die nu voor ontwerpers beschikbaar is, is groter dan ooit tevoren. Van ijzeren en koperen sculpturen tot marmeren figuren, mozaïekballen tot vergulde tafels, moderne tuinkunst omvat alle culturen en stijlen. Zelfs voor de meest ervaren ontwerpers kan de keuze overweldigend zijn, dus waar begin je?
Wees gepassioneerd
De eerste stap bij het selecteren van tuinkunst is om op je instinct te vertrouwen. Kies iets waar je gepassioneerd over bent – niet wat op dat moment in de mode is of wat je is verteld om te kopen. Je eigen vertrouwen in wat je leuk vindt, is het startpunt voor het selecteren van een kunstwerk. Als je niet zeker weet wat je leuk vindt, heb dan geduld en zoek een stuk dat opvalt of waar je ‘op blijft terugkomen’.
Lijst de kunst in
Houd bij het kiezen van een locatie voor uw nieuwe stuk tuinkunst rekening met deze punten:
Bedenk waar u het werk gaat bekijken – het uitzicht vanuit uw huis is net zo belangrijk als vanuit de tuin.
Inlijsten gaat net zo goed over het blokkeren van details als het accentueren van het stuk – afleidende elementen moeten worden geblokkeerd om een maximale impact te hebben.
Inlijsten met planten zal het kunstwerk subtiel in de tuin opgaan.
Probeer een overheadframe zoals een boog of prieel – probeer uw kunst in te kaderen met een patroon rond de basis, zoals bestrating, stenen of een haag.
Introduceer een omgekeerd frame door wijnstokken op een muur te laten groeien – plaats een sculptuur voor de muur en trim de bladeren erachter.
Maak een verklaring
Heb altijd een beeld van het soort aanwezigheid dat u van het kunstwerk in uw tuin verwacht. Wordt het een blikvanger of een finishing touch? Welk stuk je ook kiest, het moet je aandacht trekken.
Bedenk op wat voor levensstijl uw tuin is afgestemd. Is uw tuin ontworpen voor vermaak, ontspanning, activiteit of esthetiek? Het door u geselecteerde kunstwerk moet passen bij de ‘lifestyle’ van uw tuin. Als het niet past, werkt het niet. Zo zullen leisteen en stenen sculpturen een gevoel van oase en ontspanning creëren, vooral in combinatie met water. Muurschilderingen met ingekleurde of geglazuurde keramiek zullen meer stimulerend zijn en beter geschikt voor amusementsruimtes.
Ken je tuinstijl
U moet de ‘stijl’ van uw tuin kennen en begrijpen. Japans, stedelijk, formeel, cottage, Toscaans, landelijk of anders – u moet rekening houden met uw tuinstijl om uw kunstwerk correct te kiezen. De kunst moet de stijl complimenteren. Elk individueel stuk kan er geweldig uitzien, gegeven de juiste setting. Wat belangrijk is, is dat het tegenovergestelde ook waar is – elke kunst kan er vreselijk uitzien als het botst met de rest van je tuin. Rustieke kunstwerken in boerderijstijl passen niet in een tuin met een Toscaans thema. Evenzo zal een abstract beeld niet op zijn plaats zijn in een landelijke tuin.
Denk ook aan de associatie tussen materialen en tuinstijlen. Ongeglazuurde terracotta werken worden bijvoorbeeld geassocieerd met Toscaanse tuinen, marmeren stukken met formele tuinen, hout en ijzer met landelijke tuinen. Hoewel uw kunstwerk moet opvallen in de tuin, moet het dienen om de door u gekozen stijl te benadrukken, niet om er afbreuk aan te doen.